Portibi Farm, perfect als hide away voor het drukke Jakarta.

door | 11 apr 2020 | Gastblog | 9 reacties

Auteur: Pauly Ossenblok
Ik heb het geluk gehad dat ik altijd heb kunnen werken binnen mijn vakgebied, de medische fysica, met de focus op 'brain imaging'. Daarnaast reis ik graag en veel, vooral in Indonesië. Bij mijn reizen door Indonesië kwam ik in aanraking met de meest uiteenlopende projecten. Veelal kleinschalige initiatieven om samen met de lokale bevolking de wereld een beetje beter te maken. Mijn verslag hiervan op deze website past goed bij "Bale Tereng", een organisatie die gericht is om op lokaal niveau, daar waar het nodig is, hulp te verlenen.

Op de helling van de berg Salak vind je Portibi Farm, ver van de drukke steden Jakarta en Bogor (Java, Indonesië). Het is niet gering wat hier wordt nagestreefd: het herstellen van oude gebruiken bij het verbouwen van voedsel. Portibi Farm biedt ook de mogelijkheid om te overnachten http://portibi.com. De Lodges Ekologika geven niet alleen direct toegang tot het leven op Portibi Farm, maar ook tot het nabij gelegen nationale park met stratovulkaan Salak.

Alles ecologisch

Materialen gebruikt voor bouw en inrichting van de Lodges Ekologika zijn ecologisch, voornamelijk hout (gerecycled van bestaande oude gebouwen), bamboe en zeker geen plastic, zonne-energie is de belangrijkste energiebron en met verlichting en warm water wordt spaarzaam omgegaan.

Portibi Farm beslaat 14 hectare landbouwgrond en is veel groter dan de meeste boerenbedrijfjes in en rond het nabijgelegen dorp. De productie is kleinschalig en overal op de berghelling tref je wel iemand aan die bezig is met de bewerking van een of ander gewas. Het is een niet alleen een feest om over de boerderij te dwalen, maar ook het pittoreske dorp aan de voet van de berg is een bezoek waard.

Er worden geen pesticiden gebruikt voor de gewassen. Op basis van kennis van de lokale bevolking wordt een volledig organisch bestrijdingsmiddel geproduceerd en er is afwisseling in de beplanting, zoals het hoort. De aard van de gewassen en de kleinschaligheid brengt ook met zich mee dat er geen zware machinerie hoeft te worden gebruikt voor de bewerking van de grond, alles wordt door de lokale bevolking met de hand gedaan, vooral ook door vrouwen, hier op weg van het dorp naar het land waar de gewassen worden aangeplant.

Lodges Ekologika

Lodges Ekologika is niet gemakkelijk te bereiken, maar het is de moeite waard om hier een verblijf te boeken. De accommodatie varieert van een hut waar een backpacker gelukkig mee zal zijn tot bungalows waar hele gezinnen in kunnen verblijven.

En dat allemaal verspreidt over de dicht begroeide berghelling van de stratovulkaan Salak, waar het geluid van vogels en insecten het enige is wat de stilte verbreekt. Maar een andere belangrijke reden zo niet de belangrijkste om Lodges Ekologika niet over te slaan bij een rondreis door Indonesië zijn de maaltijden. Op Portibi Farm worden vooral groenten verbouwd en kruiden, die meteen door de kok in de keuken van de Lodges Ekologika worden omgetoverd tot een heerlijke maaltijd, vooral de lunches zijn gedenkwaardig.

Wat vond je van dit bericht?

Gemiddelde beoordeling 4.7 / 5. Aantal stemmen: 3

Nog geen beoordeling. Wees de eerste!

9 Reacties

 1. Ron

  Mooi initiatief om zo back to basic te gaan in het verbouwen van voedsel. Kunnen we wat van leren.

  Antwoord
  • Anneke Verdam

   Wat een mooi project en interessant!

   Antwoord
 2. Jantine

  Een goed en mooi verslag Pauly, bedankt dat je dit met ons wilt delen. Zeker de moeite waard om te kijken! Sukses en lieve groet vanaf Lombok!

  Antwoord
 3. Wilma Verheij

  Leuk om te lezen en prachtige foto’s.

  Antwoord
 4. Naam *Nooshin

  Nice job and lovely photos…

  Antwoord
 5. Michelle

  Prachtige omgeving en mooi dat deze mensen zo zorgvuldig omgaan met de natuur door dit op de juiste wijze en met zorg te benutten voor voedselontwikkeling. Daar kunnen wij allen wat van leren, zeker in de Westerse maatschappij waarbij bijna alles gecultiveerd wordt en in plastic verpakt..

  Antwoord
 6. Nelly Kostelijk

  Jammer dat we voorlopig niet meer kunnen reizen. Indonesië is een prachtig land! En wat een mooi project. Als dat vaker gedaan zou worden zou de wereld er een klein stukje gezonder uit gaan zien. Mooi dat je ons liet delen door je verslag

  Antwoord
 7. Jorien van Hoey Smith

  Dank voor het delen, Pauly! Leuk om te lezen!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste berichten

Meer van ons weblog