Onderwijs voor kinderen in de traditionele dorpen rond Bajawa.

door | 14 jan 2021 | Flores, Gastblog, Onderwijs | 3 reacties

Auteur: Pauly Ossenblok
Ik heb het geluk gehad dat ik altijd heb kunnen werken binnen mijn vakgebied, de medische fysica, met de focus op 'brain imaging'. Daarnaast reis ik graag en veel, vooral in Indonesië. Bij mijn reizen door Indonesië kwam ik in aanraking met de meest uiteenlopende projecten. Veelal kleinschalige initiatieven om samen met de lokale bevolking de wereld een beetje beter te maken. Mijn verslag hiervan op deze website past goed bij "Bale Tereng", een organisatie die gericht is om op lokaal niveau, daar waar het nodig is, hulp te verlenen.

Follow the link https://bale-tereng.nl/education-for-children-in-the-traditional-villages-around-bajawa/ for the English version of this blog

Uit alles blijkt dat het werk van vrijwilligersorganisaties die nauw samenwerken met de lokale bevolking hét verschil kan maken. Zoals voor de kinderen in de traditionele dorpen rond Bajawa, die dankzij die steun een kans hebben op een mooie toekomst.  

Flores is het enige eiland van Indonesië dat voornamelijk een christelijke bevolking heeft. Het is bekend bij toeristen om de komodovaraan, die leeft op de eilandjes voor de kust van Labuan Bajo. Het zijn vooral backpackers die via de enige bochtige bergweg vanuit het Oosten van Flores via Ende – voor een bezoek aan de Kelimutu vulkaan – en via Bajawa naar Labuan Bajo reizen. Wij deden dit met de bus, een heel avontuur! Na uren wachten en na hard onderhandelen kreeg ik een plaatsje ingeklemd tussen de locals op de achterbank van de bus.  Het was al donker toen we Bajawa bereikten. Hier werden we bij een wel heel basic hotelletje ontvangen door Tuzla, een jongen met een klompvoet. In de westerse wereld leidt deze aangeboren afwijking niet tot levenslange invaliditeit, maar wel in Indonesië, tenminste toen, er is nu veel meer aandacht voor. Tuzla kon zich goed redden. Hij sprak wat Engels – geleerd van toeristen – wat hem een voorsprong gaf  op zijn dorpsgenoten. Hij regelde ons ontbijt en onze uitstapjes, zoals naar  de traditionele dorpen rond Bajawa, waardoor hij kon overleven.

We bezochten (in 2006) de meest bekende traditionele dorpen: Bena en Wogo. De dorpen hebben min of meer dezelfde vorm; de huizen staan in twee rijen tegenover elkaar en in het midden is een open plek waar de voorouders van de dorpelingen begraven liggen.

Flores village partners

Bajawa ligt in het Ngada district. De traditionele dorpen rond Bajawa liggen hoog in de bergen en zijn alleen te bereiken via modderige ongeplaveide paden. Toen Flores village Partners (https://www.fvp.org.au/) in 2007 begon met het bieden van hulp aan de dorpen was er gebrek aan alles. Er was niet voldoende voedsel, geen toegang tot stromend water en geen of nauwelijks toegang tot gezondheidszorg of onderwijs.  Flores village Partners is een christelijke en van oorsprong Australische vrijwilligersorganisatie. Dankzij deze organisatie hebben nu drie van de traditionele dorpen rond Bajawa (Zeu, Nio en Wawa) een basisschool, waardoor 250 kinderen de kans krijgen om onderwijs te volgen en een betere toekomst op te bouwen. Flores village Partners bouwt niet alleen de schooltjes, maar neemt ook de verantwoordelijkheid voor het onderhoud, de infrastructuur en de salarissen van de leerkrachten. Het onderwijsplan wordt ontwikkeld door Australische onderwijsspecialisten, die met het Indonesische curriculum werken. Peter Sanders is een van die specialisten die ten tijde van mijn bezoek aan Flores (in 2018) ter plekke was om de leerkrachten bij te scholen. Ik bezocht samen met hem en met Moses Jala, die als coördinator van de hulpprojecten in dienst is van Flores village Partners, de basisschool in Nio.  We werden door de kinderen verwelkomd met gezang en dans.

|

Moses heeft een bijzondere band met de traditionele dorpen rond Bajawa, hij is in één van die dorpen geboren en getogen. Moses kon door gebruik te maken van de komst van de eerste toeristen – die hij meenam naar de traditionele dorpen rond Bajawa – en door allerlei baantjes te nemen zijn middelbare school afmaken. Hij heeft uiteindelijk zijn masters afgerond in Australië en ging terug naar Flores. Zijn hart ligt bij het verbeteren van datgene wat de sleutel is voor de toekomst van Flores, de verbetering van het basisonderwijs in de dorpen.

Er wordt meer gedaan!

Steun aan de kinderen in de traditionele dorpen van Flores is niet beperkt tot Flores village Partners. Er zijn meerdere initiatieven en gelukkig wordt er samengewerkt onder andere met Face This, een organisatie die zich inzet om beter onderwijs te creëren voor kansarme kinderen in Indonesië (https://facethis.org/). Moses is de contactpersoon voor Face This op Flores. Moses, Peter en ik bezochten samen de basisschool SDK PUSU die met steun van Face This werd gerenoveerd. De ontvangst was groots met, zoals gebruikelijk op Flores, muziek en dans om de gasten te verwelkomen.

Pak (meneer) Barnabass, het dorpshoofd, hier in gesprek met Peter en Moses bij de ontvangst in het hoog in de bergen gelegen dorp PUSU (links), onder toeziend oog van de lokale autoriteiten (rechts).

Wat een geweldige ervaring, het hele dorp was aanwezig om de komst van de gasten van Face This te vieren. Eerst was er de ontvangst die overweldigend was, daarna het dorpsoverleg, nog meer muziek en dans en dan natuurlijk de maaltijd. Een volledig beeld van het bezoek, van de moeilijke en nu in de regentijd soms zelfs gevaarlijke tocht naar de school, van de ontvangst met muziek- en dans en van het dorpsoverleg is te zien op de volgende video.

|

Primair onderwijs alleen is niet voldoende voor een betere toekomst van de kinderen van Flores en secundair onderwijs is duur. De dorpen liggen hoog in de bergen, ver van Bajawa, waar de scholen zijn. De kosten van schoolgeld, leermateriaal en het vervoer naar Bajawa liggen ver boven het budget van de meeste ouders. De stichting Flores Schoolproject (https://floresschoolproject.nl), een Nederlandse organisatie die nauw samenwerkt met Flores village partners, richt zich op het financieel ondersteunen van deze kinderen. Kinderen met voldoende talent en motivatie om te leren, maar waarvan de ouders niet de financiële middelen hebben, krijgen de kans om in Bajawa middelbaar onderwijs te volgen om net als Mozes een mooie toekomst op te bouwen.

Met dank aan Peter Sanders, die de video van ons bezoek aan PUSU en deze foto van een studente in een van de traditionele dorpen heeft verzorgd.

Een betere toekomst door onderwijs.

Er is behoefte aan een beter opgeleide ‘volgende generatie’ op Flores. Er worden scholen gebouwd en vrijwilligersorganisaties faciliteren het onderwijs aan de kinderen van de traditionele dorpen rond Bajawa. De Indonesische regering doet mee en ondersteunt de scholen met leermiddelen en budget om de maandelijkse salarissen van leraren te betalen. Maar dit is niet voldoende om de scholen die zijn opgericht door Flores village partners volledig zelfvoorzienend te maken. Er is ook behoefte aan medisch  opgeleid personeel dat grootscheepse hulpprogramma’s, zoals behandeling van kinderen met een hazelip, met een klompvoet of ouderen die blind dreigen te worden, overbodig maakt. Dit samen met het op orde brengen van de waterhuishouding op Flores zal de leefomstandigheden van de bewoners van de traditionele dorpen van Flores aanzienlijk verbeteren. Dat is waar Flores village partners naar streeft.

Wat vond je van dit bericht?

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal stemmen: 3

Nog geen beoordeling. Wees de eerste!

3 Reacties

 1. Wilma Verheij

  Boeiend verhaal en mooie videos van het welkom en het dorp Pusu

  Antwoord
  • Mirjam Snoek

   Bedankt Pauly voor het delen van deze info en beelden. Investeren in onderwijs, gezondheidszorg en waterhuishouding op Flores is een prachtig initiatief!

   Antwoord
 2. Jantine

  mooi verhaal weer Pauly ,dankjewel! En zo herkenbaar allemaal, ik was er weer even op het prachtige eiland Flores!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste berichten

Meer van ons weblog