Nieuwsbrief Lombok 12-2019

door | 16 dec 2019 | Nieuwsbrieven | 0 Reacties

Auteur: Ron Linders
Mijn naam is Ron Linders en ben getrouwd met Ike. Ik ben de webdesigner van deze website en als zodanig erg betrokken bij het werk van mijn vrouw Ike en haar ondersteuning aan Yayasan Bale Tereng. Vele malen hebben wij Lombok bezocht maar om gezondheidsredenen kunnen wij het eiland helaas niet meer bezoeken.

Beste sponsoren,

Het is al weer de laatste maand van het jaar dus tijd voor een nieuwsbrief. Er is niet veel dit keer aangezien veel is betaald van de donatie van Trap In van dit jaar, geweldig!

Maar, de onderstaande zaken zijn nog te melden:

– Kosten voor de studie SMA voor Maulana.
– Rina, de leerling van Gili Gede die naar de SMA op Lombok gaat krijgt elke maand de onkosten voor  de boot en de oyek (brommertaxi) vergoed van ons. Sinds november kan ze ” in de kost” bij een oom die daar in de buurt woont . Dat is heel  fijn want dan hoeft ze niet elke dag twee keer die lange reis te maken en kan ze daar ook vriendinnen maken op school. In   het week-end komt ze naar huis op Gili Gede. Nu gaan de kosten van het transport naar haar oom. Het is niet veel voor in de kost maar hij doet het met plezier en is er erg blij mee. Rina doet het goed op school en heeft het er erg naar haar zin.
– Dina heeft ook schoolgeld gekregen voor een extra programma.
– Voor een weeskind uit midden Lombok hebben we schoolbenodigdheden aangeschaft. Hij zit in de tweede  klas van de lagere school.

Overig nieuws:
In december worden er dit keer geen Engelse lessen gegegeven omdat de scholen gesloten zijn. De staf van Hotels zijn druk vanwege de Kerst/Oud en nieuw dus….dit keer relaxen voor Dale en ons.

Nog steeds zijn we hard aan het werk voor het plastic programma. Er zit schot in en er is inmiddels een systeem dat het vuilnis verzameld wordt in rijstzakken. Nu heb ik net weer een gesprek gehad en we kunnen samen werken met iemand van Lombok die wel bereid is alles op te komen halen tegen een vergoeding. Dan gaat het naar een grote plaats waar alles gesorteerd wordt. Het gaat bij ons om alle plastic en blikjes. Organiek blijft op het eiland dat is geen probleem. Daar wordt verkocht wat verkocht kan worden en de rest gaat naar een andere plek waar het versnipperd wordt en opnieuw verwerkt. Ik weet nog niet precies waar en wat maar daar heb ik nog gesprekken over. Het is allemaal nog in proces en vandaag heb ik weer een bespreking hierover. Het lijkt goed en we hopen in januari te starten met een proefprojekt eerst voor een dorp. De bedoeling is dat we hier van leren en als we het juiste systeem te pakken hebben uitbreiden naar de andere dorpen op het eiland. Het hoofd van het eiand is ook kooperatief en betaalt ook mee dus dat isheel goed.Stap 2 wordt dan verzoeken  naar de regering van Lombok te versturen om hulp om bakken te plaatsen op Lombok voor het vuil. De zee is het grootste probleem en daar kunnen wij alleen niets tegen doen!  Veel vuil van Lombok komt in de zee terecht.Maar er zijn duidelijk vorderingen en in de dorpen is het al veel schoner en de mensen worden meer bewust!We zetten door!!

We hopen dat ieder ons wil blijven steunen en danken allen hartelijk voor de geweldige financiele steun, de vele giften in de vorm van  tweedehandsbrillen en gehoorapparaten en kleding! 

Tevens willen we ieder, mede namens allen die geholpen zijn , hele fijne Kerstdagen toewensen en een goed en gezond 2020!

Hartelijke groet,
Jantine Buijs.

Wat vond je van dit bericht?

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen beoordeling. Wees de eerste!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste berichten

Meer van ons weblog