Nieuwsbrief Lombok 12-2020

door | 8 dec 2020 | Nieuwsbrieven | 0 Reacties

Auteur: Ron Linders
Mijn naam is Ron Linders en ben getrouwd met Ike. Ik ben de webdesigner van deze website en als zodanig erg betrokken bij het werk van mijn vrouw Ike en haar ondersteuning aan Yayasan Bale Tereng. Vele malen hebben wij Lombok bezocht maar om gezondheidsredenen kunnen wij het eiland helaas niet meer bezoeken.

Beste sponsoren,

We zitten al weer in december en sluiten het jaar 2020 weer af met een laatste nieuwsbrief. Het was een onzeker en onrustig jaar voor ieder over de hele wereld . Laten we hopen dat 2021 weer beter gaat worden.

Deze keer ook niet erg veel te melden want ook hier leven we per dag. Wie of wat op mijn pad komt probeer ik te helpen maar dat is altijd maar weer afwachten. Alle programma’s uit Nederland zijn nog steeds gecancelled. Nu zijn in de grote steden op Java zoals Jakarta, Bandung en Yogyakarta recentelijk ook weer grote uitbraken van corona dus of het team uit Bandung volgend jaar mag/kan komen is nog maar de vraag…..

Het enige waar ik nog met regelmaat mee bezig ben is het vuilnis/plasticprojekt op Gili Gede en dat werpt steeds meer vruchten af. Het wordt beduidend schoner en de mensen zijn zich er meer bewust van . Het grote probleem blijft al het vuil vanuit de zee dat aanspoelt…..maar daar kunnen wij nog steeds niets tegen doen. Maar er zijn al grote veranderingen in positieve zin!

De kinderen gaan nog steeds in kleine groepjes een aantal dagen naar school dus die kosten zijn ook nog laag. De planning is dat in januari alle kinderen weer normaal naar school gaan. Maar….eerst maar eens kijken of dat ook echt kan.

Hier gaan de cijfers omlaag en we kunnen relatief nog veel reizen over het eiland, Maar de werkeloosheid is heel hoog, 75.000 mensen zijn werkeloos op Lombok. Sommigen proberen nog werk te vinden in de bouw of een stalletje op te zetten maar dat is maar een klein gedeelte die dit lukt….armoede neemt toe!! Met name ieder die in het toerisme werkt heeft het heel zwaar!

Het projektgeld is besteed aan het onderstaande:

  • melkpoeder voor een baby met een hazelip. Ik kreeg de vraag over de oorzaak van de vele hazelipjes hier en dat komt met name door ondervoeding van de moeder, jonge leeftijd van de moeder en inteelt, neef en nicht die trouwen bv.
  • kindje met cerebrale parese heeft 2 keer per week fysiotherapie nodig. Het jongetje van 3 jaar gaat goed vooruit . Hij woont in het noorden dus naast de kosten voor de behandelingen zijn er ook nog kosten voor de transport naar Mataram op e motor met zijn ouders. Die worden nu te hoog, want vanwege corona heeft vader geen werk meer. Wij betalen nu 50 % en de ouders de andere 50% zodat hij wel kan komen.
  • voor 2 kinderen schoolkleding en schriften.
  • 2 kindjes moeten geopereerd worden in het Sanglah ziekenhuis op Bali. Wij hebben de transportkosten voor hen betaald.
  • 2 babies uit oost ombok met een hazelip konden gratis geopereerd worden door het team uit Bandung en voor hen hebben we de transportkosten betaald naar het ziekenhuis in Mataram.

Blijf gezond allemaal en tevens wil ik ieder hierbij hele fijne Kerstdagen toewensen, al zullen deze anders zijn dan voorheen en een gezond en goed 2020!

Mede namens ieder die geholpen is heel veel dank en we hopen dat julie ook ons komend jaar weer willen en kunnen blijven steuen!

Hartelijke groet namens het team van Bale Tereng,

Wat vond je van dit bericht?

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen beoordeling. Wees de eerste!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste berichten

Meer van ons weblog