Nieuwsbrief Lombok 12-2014

door | 26 dec 2014 | Nieuwsbrieven | 0 Reacties

Auteur: Ron Linders
Mijn naam is Ron Linders en ben getrouwd met Ike. Ik ben de webdesigner van deze website en als zodanig erg betrokken bij het werk van mijn vrouw Ike en haar ondersteuning aan Yayasan Bale Tereng. Vele malen hebben wij Lombok bezocht maar om gezondheidsredenen kunnen wij het eiland helaas niet meer bezoeken.

Hier dan weer de laatste nieuwsbrief van dit jaar waarmee we het jaar afsluiten.
Als we een terugblik doen kunnen we weer vaststellen dat er veel gebeurd is dit jaar en dat we weer veel mensen hebben kunnen helpen. Het wordt steeds moeilijker met de stijgende kosten , voor al op het gebied van onderwijs. Maar gelukkig lukt het tot nog toe nog toe steeds om alles rond te krijgen, maar we gaan niet meer uitbreiden
.
Wat is er weer gedaan met het gedoneerde geld?

Onderwijs:

–    Julia krijgt maandelijks haar vaste bedrag om haar studie psychologie te vervolgen in Surabaya. Ze doet het goed en behaalt goede resultaten tot nog toe.
–    Lina heeft 6 nieuwe boeken moeten aanschaffen voor haar praktijk die ze in januari gaat doen in het ziekenhuis in Gerung hier op Lombok.
–    Maulana, de zoon van Mar, krijgt maandelijks geld voor de SMA en de kost in Kediri.
–    Hetzelfde geldt voor Mustafa, de zoon van Pak Sam.
–    Sam, zoon van Amin van Meno, heeft geld gekregen voor het vervolgen van de SMA in Pemenang.
–    Amin, uit Kekeri maakt het laatste jaar van de SMA af en krijgt de financien hiervoor.
–    Nurul zit in het laatste jaar van de SMA in Kediri en ook zij krijgt schoolgeld elke maand.
–    Dodi, de zoon van Din, is samen met 6 andere leerlingen van de sportschool uitgekozen om mee te doen aan de wedstrijden in Makassar (Sulawesi) als vertegenwoordiger van NTB. Als ze dit winnen komen ze in aanmerking voor een hogere training en mogen ook naar Thailand. Het is de bedoeling dat het zo naar een beroepstraining toe gaat. Hij moet zelf het kostuum, tas en schoenen en de ticket betalen. Het verblijf en de kosten daar worden door de sportschool betaald. Een enorme uitdaging en grote ervaring voor Dodi en het zou geweldig zijn als hij verder zou kunnen voor de beroepstraining want dat is net iets voor hem
.
Overige uitgaven:

–    De vader van Din had een bril nodig en het montuur hadden we maar er moesten andere glazen in gezet worden.
–    Pak Sam had nog extra buizen nodig voor de leiding van de waterput zodat er meer mensen van dit water gebruik kunnen maken.
–    We hebben weer een programma gratis hazelip- en open gehemelte operaties gehad in R.S. kota Mataram. Voor een baby hebben wij de transportkosten naar en van het ziekenhuis betaald. In februari is er weer een programma en er staan al weer heel veel mensen op de lijst om geholpen te worden
.
Wat zijn de plannen voor komend jaar?

–    Voortzetten en hopelijk uitbreiden van het plastic programma. Momenteel doen er al veel meer dames mee. Daarnaast hebben ze nu de produkten in een glazen vitrine kast uitgestald bij een van de vrouwen thuis waar de mensen kunnen kijken en kopen. Ieder levert daar de produkten dus in voorzien van label met naam en prijs en later wordt er afgerekend nadat er iets verkocht is. De dorpen zijn relatief schoon en het ziet er een stuk beter uit allemaal over het geheel. Maar het grootste probleem is en blijft de zee. Met name in het regenseizoen is er vreselijk veel plastic in de zee dat dan ook weer aanspoelt!! Hier moeten we mee aan de slag. Erg nodig is hulp van de regering. Laten we hopen dat Yoko Widodo hier ook aandacht aan gaat besteden. Inmiddels heb ik weer meerdere mensen gevonden die hier ook aandacht aan willen besteden, met name mensen van resorts en duikorganisatie e.d. dus met hen kunnen we een start maken  MAAR….We kunnen het niet alleen!
–    In januari is de eerste sessie ( er volgen nog meer in april en september) Engelse lessen, gegeven op Gili Gede door een Australische leraar Engels die ook Bahasa Indonesia spreekt. Het is voor een aantal geselecteerde , gemotiveerde kinderen van de school en daarnaast een groep volwassenen die allemaal iets te maken hebben met of werken in het toerisme. Als alle lessen gevolgd worden krijgen ze bij de afronding een certificaat
–    Ook in 2015 komen er weer diverse specialisten/artsen voor een gratis programma. Het een en ander is al weer in de voorbereidingen en later komen de definitieve data.

Mede namens allen die geholpen zijn en nog geholpen worden willen we jullie heel hartelijk danken hiervoor! Ook weer heel veel dank voor alle prachtige kleding, brillen, hoortoestellen en alle andere goede gaven. Alles is van harte welkom en hier is ieder er enorm blij mee!!

Tevens wil ik bij deze iedereen prettige Kerstdagen toewensen en alle goeds, in goede gezondheid met veel nieuwe energie en inspiratie voor 2015!!
Hartelijke groet,

Jantine Buijs.

Wat vond je van dit bericht?

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen beoordeling. Wees de eerste!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste berichten

Meer van ons weblog