Nieuwsbrief Lombok 08-2021

door | 6 aug 2021 | Geen categorie | 0 Reacties

Auteur: Ron Linders
Mijn naam is Ron Linders en ben getrouwd met Ike. Ik ben de webdesigner van deze website en als zodanig erg betrokken bij het werk van mijn vrouw Ike en haar ondersteuning aan Yayasan Bale Tereng. Vele malen hebben wij Lombok bezocht maar om gezondheidsredenen kunnen wij het eiland helaas niet meer bezoeken.

Beste lezer!

Weer even een update vanaf Lombok. Helaas moet ik melden dat het niet goed gaat met corona hier, maar dat hebben jullie waarschijnlijk ook wel op het nieuws vernomen. Het aantal besmettingen stijgt zeer snel en zo ook het aantal doden. Er is een groot tekort aan vaccin, tekort aan zuurstof, medisch personeel en …en…en.. Kortom zeer zorgwekkend. We zitten nog steeds in een partiële lockdown inmiddels verlengd tot 9 augustus. 

De gevolgen zijn dan ook duidelijk zichtbaar. De werkeloosheid neemt toe, armoede neemt toe, kinderen kunnen weer niet of nog steeds niet naar school, veel winkels, Hotels , restaurants moeten sluiten….Heel triest en daarom ben ik blij dat wij toch nog enkele mensen kunnen helpen en blij maken  met ons projectgeld.

Daarnaast geef ik informatie over de corona en de vaccinatie aan de mensen die dit vragen en willen weten. De meesten horen verkeerde verhalen, fake news en geloven alles. Ik probeer alles op een rijtje te zetten voor ze en ben eerlijk en vertel ook dat ze, ondanks dat ze gevaccineerd zijn nog steeds wel corona kunnen krijgen maar veel milder et cetera. Velen zijn  erg blij met de info mee en willen nu wel gevaccineerd worden. Hopen dus maar dat er snel weer vaccin komt…..

Ondanks dat de kinderen /studenten geen les hebben en online moeten werken, moet er toch schoolgeld betaald worden en ook voor de schriften, uniformen, dat gaat gewoon door!!Steeds meer ouders kunnen dit geld niet meer opbrengen omdat ze een veel kleiner salaris hebben of totaal geen inkomsten meer. Deze ouders probeer ik ook te helpen met ons projectgeld. Met name ook nu studenten die al ver gevorderd zijn en hun studie niet zouden kunnen afmaken vanwege de hoge kosten…..

Een andere vorm van hulp is het geven van “modaal” om een verkooptentje op te zetten of thuis te kunnen gaan bakken/koken om deze producten te gaan verkopen. Eerst vraag ik de desbetreffende persoon of er vraag naar is en of er niet al heel veel mensen zijn die daar verkopen en alle details. Ook vraag ik met een lijst te komen wat nodig is en de kosten hiervan zodat ze zich goed bewust zijn van wat dit inhoudt en het niet een bevlieging is. Ook alle nota’s moeten ze overhandigen en som ga ik mee inkopen doen als ze niet de juiste winkels weten. Ik ben zeer kritisch en help alleen als het er naar uitziet dat het ook gaat lukken en serieus is. Maar heel moeilijk om jaloezie te voorkomen e.d. Gelukkig gaat het tot nu toe goed.

Het is passen en meten met het geld maar gelukkig krijgen we af en toe extra donatiegelden dus dat maakt weer extra hulp mogelijk. Ook is er een toezegging gedaan door Uden WereldWijd dus dat is ook geweldig!
Het geld is besteed aan het onderstaande:

Schoolgeld:

 • Meylani, dochter pak Jaelaini SMA klas2
 • Doni , zoon pak Sugiarto SD klas 5
 • Muraini dochter van pak Sam SMP klas 3 
 • Stagekosten voor Rina van Gili Gede
 • Dinda , dochter van Din schriften en schoenen SMP klas 3
 • Studiekosten voor Shania en Arya uit Pringgasela
 • Afstudeerkosten fysio voor Solichun
 • Onkosten reparatie van een laptop van een van de studenten

Medisch:

 • Financiële steun voor een jongeman met een tumor aan zijn wang.

Modaal:

 • Pak Lalu gaat een verkooptent opzetten op midden Lombok bij zijn huis. Hij heeft al ruim 1 jaar geen werk meer  en heeft kinderen die studeren/naar school gaan. Hij is er mee bezig en we hebben nauw contact hierover.
 • Hurniati op Gili Gede heeft ook veel minder inkomsten en wil thuis snacks gaan maken en daar verkopen. Omdat ze daar niets kan kopen in de buurt komt ze binnenkort naar Mataram en dan ga ik met haar mee om de benodigdheden te kopen.

Overig:

 • Salaris voor Pak Udin die de vuilnis ophaalt op Gili Gede en nog steeds goed werk levert!

Mede namens ieder die geholpen is weer hartelijk dank voor de steun en blijf gezond!
Hartelijke groet, namens Yayasan Bale Tereng,

Wat vond je van dit bericht?

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen beoordeling. Wees de eerste!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste berichten

Meer van ons weblog