Nieuwsbrief Lombok 08-2014

door | 26 aug 2014 | Nieuwsbrieven | 0 Reacties

Auteur: Ron Linders
Mijn naam is Ron Linders en ben getrouwd met Ike. Ik ben de webdesigner van deze website en als zodanig erg betrokken bij het werk van mijn vrouw Ike en haar ondersteuning aan Yayasan Bale Tereng. Vele malen hebben wij Lombok bezocht maar om gezondheidsredenen kunnen wij het eiland helaas niet meer bezoeken.

Morgen beginnen de scholen weer. Vandaag is het Lebaran ketupat, een traditie van Lombok om een week na Idulfitri nog een keer een lebaran te hebben en dan met elkaar ketupat te eten. Er worden “mandjes” gevlochten van palmblad en daar gaat rijst in en deze wordt dan hierin gekookt . Dus vandaag nog een extra dag vrij voor de kinderen. Velen gaan vandaag naar Senggigi naar het strand om daar de ketupat te eten (picknick) maar ook velen zullen dit thuis doen.

Waar is ons geld aan besteed?

Onderwijs:

Dinda en Dodi, de kinderen van Din zijn beiden overgegaan. Dinda gaat nu naar de eerste klas van de basisschool en Dodi naar de laatste klas van de basisschool. Voor beiden zijn de schoolbenodigdheden betaald zoals uniformen, tas , schoenen e.d.

Nurul uit Kediri die we voor heen geholpen hebben kan een gedeeltelijke studiefinanciering krijgen om verder te kunnen studeren en ze wil dit heel erg graag. Als ze alleen het inschrijfgeld betaalt wordt de rest gefinancierd voor haar. Dit hebben we kunnen regelen.

Maulana, de zoon van Mar gaat naar Kediri naar een SMP in een pesantren( kostschool). Deze school geeft beter onderwijs dan de scholen hier in de buurt en hij wil dit zelf heel graag en er gaan meerdere vriendjes met hem mee van hier. De eerste betalingen zijn gedaan.

Amin, uit Kekeri die de toeristenschool doet gaat het laatste jaar in en krijgt nu jobtraining en extra Engelse les waarvoor nu betaald is.

Lina doet het goed op de verpleegsteropleiding en ze gaat het derde semester in. Naast het studiegeld had ze nu ook geld voor uniformen nodig.

Saprudin heeft weer geld gekregen voor uniformen.

Julia doet haar studie psychologie ook goed in Surabaya. Ze is voor Indulfitri even thuis geweest en heeft veel verteld en is enthousiast en behaalt goede cijfers. Ook zij gaat het derde semester in nu waar ze ook praktijk krijgt.

Bij het huis van Pak Sam is er een waterput geslagen en hij heeft nu een kamar mandi(badkamer) en water in de keuken. Wij hebben geholpen met de financien voor de kranen en de waterpomp. Hij is dolblij en de hele familie met hem.

Daarnaast hebben we voor zijn zoon Mustafa betaald voor het kopen van nieuwe unformen en schriften.

Aini, de dochter van Bu Ory wil dolgraag door naar de SMP maar er is niet genoeg geld om alles hiervoor te betalen. Wij hebben de uniformen, tas, schoenen e.d. betaald en nu kan ze beginnen.

Medisch.

Voor een 3 jarig kindje met een waterhoofd hebben we transportgeld naar Bali betaald voor haar en haar ouders zodat dit kindje gratis geopereerd kan worden in het ziekenhuis in Denpasar.

In Kerandangan is een baby geboren met een hazelip en open gehemelte. In oktober/November komt er weer een programma gratis operaties dus nu begeleid ik dit gezin zodat de baby straks geopereerd kan worden. Het gewicht is nu al 3 kg en als het 5 kg is en de Hb 5 dan mag het al geopereerd worden. Het kindje werd eerst niet geaccepteerd maar gelukkig, nu dit op de rit staat, is het kindje thuis bij de ouders en wordt er goed voor gezorgd .

Overig nieuws:

De gedoneerde kinderkleertjes zijn dit jaar naar Gili Gede gegaan voor Idulfitri en de mensen daar waren er heel erg blij mee! De dames daar zijn in overleg over het opzetten van de kooperatie en de komende week gaan we daar verder mee aan de slag als het goed is. De verkoop van de artikelen gemaakt van het plastic loopt leuk nu met de gasten op het eiland.

Van Trap In hebben we het geweldige bedrag van 2500 Euro mogen ontvangen!!! De mensen hebben dit bij elkaar gefietst op de eerste pinksterdag, fantastisch en extra dank aan Ron en Ike die dit op de rit hebben gezet!!

Half oktober komt er weer een groep specialisten uit Nederland die hier een gratis programma gaandoen waar ik nu voor aan het voorbereiden ben.

De gratis hazelip/open gehemelte operaties in het ziekenhuis Gerung op Lombok in oktober/November.

Jullie zijn weer op de hoogte van alle ontwikkelingen.Hartelijk dank, mede namens allen die geholpenzijn, voor de financiele en materiele steun en vriendelijke groet,

Jantine Buijs.

Wat vond je van dit bericht?

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen beoordeling. Wees de eerste!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste berichten

Meer van ons weblog