Nieuwsbrief Lombok 06-2014

door | 26 jun 2014 | Nieuwsbrieven | 0 Reacties

Auteur: Ron Linders
Mijn naam is Ron Linders en ben getrouwd met Ike. Ik ben de webdesigner van deze website en als zodanig erg betrokken bij het werk van mijn vrouw Ike en haar ondersteuning aan Yayasan Bale Tereng. Vele malen hebben wij Lombok bezocht maar om gezondheidsredenen kunnen wij het eiland helaas niet meer bezoeken.

Weer tijd voor een nieuwsbrief vanuit Lombok. Dit keer iets anders omdat we van een Stichting geld hebben gekregen voor financiele steun op het gebied van onderwijs hebben we dit de laatste maanden uit die pot kunnen betalen en zodoende konden we het geld van de pot opsparen en/of gedeeltelijk aan iets anders besteden. Hartelijk dank aan Stichting Uden wereldwijd !!

Din en Roni in Kekeri hebben “modal” gekregen om een kleine kios te maken voor hun huisje zodat Roni ook aktiviteiten heeft en iets kan verdienen. Het loopt inmiddels en gelukkig komen er regelmatig kopers dus dat is fijn en ze zijn er zelf heel blij mee.

Veel geduld, doorzettingsvermogen, tijd en begeleiding maar…..het komt!! Op Gili Gede gaat het steeds beter lopen met het plastic project. De dames beginnen nu aardig te verkopen en er komt dus geld in het laatje. Ook durven ze nu, na vele aansporingen, nieuwe , andere dingen te maken zoals tassen, servettenhouders, pennenbakjes e.d. De resultaten zijn leuk en ook de kwaliteit wordt steeds beter. EN…nu er geld in het laatje komt komen de afgehaakte dames ook weer in beeld want nu wordt het weer interessant!!! Dan gaat het probleem zich voordoen dat de gasten vaak bij dezelfde vrouwen kopen omdat die al bekend zijn dus…jaloezie komt boven…
Nu heb ik voorgesteld dat ze met elkaar gaan overleggen om een kooperatie op te zetten. Daar kan dan ieder haar eigen produkten voorzien van naam/code/prijs inleveren en daar wordt dan centraal verkocht. De kopers kennen de namen niet dus er wordt alleen gekeken naar kwaliteit en prijs. Dit lijkt hen een goed idée en ik heb ze gezegd dat ze zelf met een plan moeten komen zodat ze het op hun manier kunnen regelen en dat ik wel afwacht of ze hulp en/of advies nodig hebben. De telefoon heeft al gerinkeld en ze zijn er mee bezig maar ik laat ze nog mooi even stoeien en dan ga ik er weer eens heen om te kijken hoe het er voor staat. Maar het lijkt goed. De dorpen zijn veel schoner nu maar het grote probleem blijft de zee want vanuit zee spoelt er erg veel plastic aan. Een groot wereldprobleem helaas. MAAR…we gaan gewoon door ieder klein begin maakt een groot verschil.

Een ander suksesvol project is de aanwezigheid geweest van 8 specialisten via de Stichting MOL uit Nederland. Zij zijn hier 2 weken geweest en hebben gewerkt op het gebied van het screenen van ogen. Na de screening vond , indien nodig, een verwijzing plaats naar het ziekenhuis in Mataram waar we mee samen werkten.
Totaal zijn er 700 patienten gescreend, zijn er 450 tweedehands brillen uit Nederland verstrekt en hebben we 47 nieuwe aangepaste brillen hier laten maken en zijn er 32 operaties uitgevoerd. Dit alles op kosten van Stichting MOL!!!! Echt geweldig en de bedoeling is dat ze weer terug komen. Velen vragen er hier ook naar dus de behoefte is erg groot. Kijk op : www.stichtingmol.com en lees de verhalen en bekijk de prachtige foto’s EN… steun deze geweldige stichting!!
In oktober komen er weer specialisten via deze stichting. Zeker een mondhygieniste en misschien ook nog wel anderen daar komt nog nader bericht over.

Ook zijn er weer 54 patienten gekomen voor de gratis hazelip operaties in het ziekenhuis in Gerung en hiervan zijn er 48 suksesvol geopereerd. De overigen die niet meer konden worden geopereerd vanwege tijdgebrek gaan naar Yayasan Senyum in Denpasar , Bali , waar ze alsnog gratis geopereerd worden. In oktober/November komt er weer een programma

En wat staat er nog op het programma?
Met pinksteren wordt er gefietst in Brabant en zamelt TRAP IN geld in voor goede doelen en mag ik daar nou ook weer bij zijn als goed doel!!! Hoop dat het mooi fietsweer wordt en velen mee gaan fietsen! Dank jullie wel Ron en Ike!!!

Dit waren weer de nieuwtjes vanaf Lombok. De vakantietijd staat voor de deur dus ik wens ieder een hele fijne, zonnige vakantie toe !
Hartelijk dank weer, mede namens allen die geholpen zijn, voor de steun en hulp en hartelijke groet,

Wat vond je van dit bericht?

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen beoordeling. Wees de eerste!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste berichten

Meer van ons weblog