Nieuwsbrief Lombok 04-2016

door | 1 mei 2016 | Medisch | 0 Reacties

Auteur: Ron Linders
Mijn naam is Ron Linders en ben getrouwd met Ike. Ik ben de webdesigner van deze website en als zodanig erg betrokken bij het werk van mijn vrouw Ike en haar ondersteuning aan Yayasan Bale Tereng. Vele malen hebben wij Lombok bezocht maar om gezondheidsredenen kunnen wij het eiland helaas niet meer bezoeken.

Beste bezoekers en sponsoren,

De grootste drukte is weer achter de rug dus nu eerst weer even een bericht vanaf Lombok. Dit maal is de uitgavepost onderwijs geweest en het geld is besteed aan:

  • Dodi heeft geld gekregen voor de sportlessen. Verschillende malen heeft hij al aan wedstrijden ` deelgenomen, ook buiten Lombok, te weten in Jakarta en op Sulawesi en hij is naar Thailand geweest. Hij heeft daar hele goede resultaten behaald en kan nu opgeroepen worden om aan wedstrijden deel te nemen in Zwitserland!! Hierdoor gaat hij ook veranderen van school zodat hij aan beide programma’s deel kan nemen.
  • Lina is gestart in het 6e semester en draait goed. Ze heeft in een ziekenhuis en een Puskesmas stage gelopen en dit vond ze erg leuk.
  • Mustafa heeft voor de laatste maanden geld gekregen voor school en internaat. Eind juni is hij klaar en dan denkt hij er over om nog een studie te gaan doen in plaats van te werken!! Hij heeft nog niets laten zien dus ik wacht nog even af maar ben zeer benieuwd…..Pak Sam is apetrots op zijn zoon uiteraard!
  • Maulana krijgt nog steeds zijn geld voor school en internaat in Kediri. Hij doet het goed tot nog toe.
  • Nurul uit Kediri heeft examengeld ontvangen om haar computercursus af te sluiten.
  • Julia is ook het zesde semester in gegaan en heeft ook al stage gelopen en ze doet het goed. Ook zij krijgt nog steeds haar maandelijkse bijdrage voor studie, kost en transport in Surabaya.

En dan is er de laatste maanden hard gewerkt. We hebben veel geduld en tijd nodig gehad om toch nog alles door te laten gaan en goed te laten verlopen. Het wordt ons namelijk niet gemakkelijker gemaakt om met Ned vrijwilligers hier aan de slag te gaan. Steeds meer en hogere eisen worden gesteld waar je je echt aan moet houden anders loopt het niet goed af. Het is ons gelukt om alles door te laten gaan en er is hard gewerkt en de resultaten zijn daar ook naar!

Het eerste program vond weer plaats op Gili Gede met Dale, de Engelse leraar uit Australie. Wederom elke dag les aan de oudste kinderen van de school en in de namiddag aan de volwassenen die werkzaam zijn in en rondom toerisme. De samenstelling van de groepen waren niet meer helemaal hetzelfde , maar belangstelling genoeg en we moesten zelfs meerdere en andere lessen gaan inpassen!! Na twee weken zwoegen kon ieder zijn/haar certificaat in ontvangst nemen. Het was weer een sukses en er zijn inmiddels deelnemers van deze kursus die een baan gekregen hebben bij een nieuw Hotel op het eiland omdat hun Engels op het vereiste niveau is. En…yes….daar doen we het voor!!! In juni slaan we het programma dit jaar over omdat het dan vastentijd is en dat komt niet goed uit .

Direkt daarna stond het medische team van Stichting M.O.L. al klaar om aan de slag te gaan. In het ziekenhuis van de UNRAM (universiteit van Mataram) vonden de oogonderzoeken plaats en de operaties . Ook was er dit keer een huisarts mee gekomen waar ook genoeg belangstelling voor was.
Naast de aktiviteiten in het ziekenhuis zijn we ook nog een week-end naar Gili Gede geweest waar we veel mensen hebben kunnen helpen en samen met de huisarts ben ik nog een extra dag terug gaan om nader onderzoek te kunnen doen bij verschillende patienten.Ook nog zijn we een week-end aktief geweest in Tanjung, in het noorden van Lombok.
In totaal hebben we 496 mensen gezien voor de ogen en nog eens 90 bij de huisarts..
Er zijn 192 leesbrillen en 23 veraf brillen uitgedeeld en er moesten 68 brillen op sterkte gemaakt worden. 48 Zonnebrillen zijn verstrekt. 14 Mensen zijn doorverwezen naar de oogarts. Het aantal staar of pterygium operaties was 12.
Een geweldig team dat super hard gewerkt heeft en een enorm enthousiasme toonde, heel veel dank aan allen!!!! Zie voor nader info bij: www.stichtingmol.com

Daarnaast zijn verschillende sponsoren op bezoek geweest en hebben een kijkje meegenomen achter de schermen en….ons weer, naast een financiele gift, voorzien van de nodige brillen, gehoorapparaten, kleding, spelmateriaal etc. etc. Fantastisch, hartelijk dank hiervoor!!!

Mede namens ieder die geholpen is wil ik jullie allen heel hartelijk bedanken voor alle financiele- en materiele steun! Zonder dit alles zouden deze aktiviteiten onmogelijk zijn geweest.

Hartelijke groet,

Jantine Buijs.

Wat vond je van dit bericht?

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen beoordeling. Wees de eerste!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste berichten

Meer van ons weblog