Nieuwsbrief Lombok 03-2022

door | 21 mrt 2022 | Nieuwsbrieven | 0 Reacties

Auteur: Ron Linders
Mijn naam is Ron Linders en ben getrouwd met Ike. Ik ben de webdesigner van deze website en als zodanig erg betrokken bij het werk van mijn vrouw Ike en haar ondersteuning aan Yayasan Bale Tereng. Vele malen hebben wij Lombok bezocht maar om gezondheidsredenen kunnen wij het eiland helaas niet meer bezoeken.

Beste mensen,

Inmiddels zijn we weer drie maanden verder dus weer even de laatste nieuwtjes. Gelukkig gaan we de goede kant op wat betreft de corona. De meeste kinderen gaan weer volledig naar school en nu zijn de overgangstentamens en examens ook begonnen net als het afstuderen aan de universiteit. Het meeste geld is dus naar onderwijs gegaan dit keer. Ook zijn er weer gratis hazenlip operaties geweest afgelopen maand.

Het vuilnis/plastic project op Gili Gede loopt ook nog steeds en we zijn bezig met samenwerken met een andere groep van Gili Asahan. Het een en ander is nog in overleg maar ik denk dat dit gaat lukken en dat zou heel mooi zijn. Indonesie gaat langzaam weer open, de quarantaine verdwijnt per 1 april en dan komt ook weer het visa on arrival dus…..hopen dat er weer gasten gaan komen en dat er weer opgebouwd kan worden…..En….dat we weer meer programma’s kunnen doen met de vrijwilligers uit Nederland en Australie!!!!!….We houden moed!!

Het geld is besteed aan:

  • Rina van Gili Gede heeft weer transportkosten voor de boot en de goyek gekregen om naar de school op Lombok te  kunnen gaan. Ze doet het goed en had een prachtig rapport, heel fijn.
  • Adyt heeft geld gekregen voor het sportkostuum voor school.
  • Muaeni schoolgeld voor de SMP. de middelbare school.
  • Ricky gaat afstuderen eind deze maand en daar heeft hij geld voor gekregen. ik ben uitgenodigd om met de ouders naar de universiteit te komen die dag en ga dat ook doen. Ze zijn dolblij allemaal.
  • We hebben voor 2 kindjes met een hazenlip en hun ouders transportgeld kunnen betalen om naar en van het ziekenhuis te kunnen reizen voor de gratis operatie.
  • Pak Sugiarto met wie ik samenwerk en dit alles regelt verder heeft een nieuwe Stichting opgezet voor dit werk en had geld nodig voor het laten maken van een stempel. Dat geld heeft hij gekregen van ons.
  • Pk Udin, de vuilnisman op Gili Gede heeft weer zijn maandsalaris gekregen elke maand.

Ander nieuws:
Sinds de corona hebben verschillende sponsoren mij meerdere malen gevraagd of ik niet meer geld nodig had. Als dat zo was moest ik dat aangeven. Nu is het zover en durf ik aandacht te vragen voor het volgende projekt wat ik altijd al gesteund heb en dolgraag ook zou willen steunen met dit nieuwe plan: Yayasan Bale Warna Alam..

Velen van jullie kennen Erwin en zijn gezin uit Pringgasela, het weefdorp in oost Lombok. We doen daar rijstveldwandelingen met de gasten en daarna gaan we heerlijk eten bij de vrouw van Erwin, Anna, die dan een geweldige authentieke Sasak maaltijd op tafel zet. Pringgasela heeft nog de traditionele weeftechnieken en alles doen de vrouwen zelf in en rondom het huis : spinnen , verven met natuurlijke producten , weven. De kinderen leren dit al van jongsaf aan van hun moeder. Erwin heeft een coöperatie opgericht en de vrouwen brengen hun producten bij hem en daar wordt verkocht aan gasten en ook gaat er naar het buitenland op verzoek. Ieder krijgt op deze manier geld.

Door de moderniseringen van de laatste jaren, ook hier, leren niet meer alle meisjes dit proces. Toch willen ze graag de traditie in ere houden Het plan is nu om een schooltje op te zetten waar de meisjes en jonge vrouwen dit proces kunnen leren.Deze willen het ook erg graag nog leren. Het stuk land is er al, de meeste materialen zijn er al en de mensen die gaan onderwijzen, onder meer Erwin. Dit is een plan van uit 2018 maar toen kwamen de aardbevingen en in die buurt is heel veel verwoest. De waterput is totaal ingestort en heel veel pijpen zijn kapot en aansluitingen moeten veranderd worden etc. etc. Ze waren begonnen met renovatie , maar toen kwam covid al snel…dus…..alsmaar uitstel….Ondertussen is wel de Stichting opgericht: Yayasan Bale Warna Alam.

Inmiddels is Pringgasela weer onder de aandacht gekomen vanwege het weven en is ook gekozen tot een van de mooie toeristenplekken voor Lombok. Nu dus mooi om te kunnen starten met de heropbouw.We willen starten met het repareren van de waterput en alles daar rondom want dat is erg belangrijk om te kunnen werken. Op mijn verzoek hebben ze een proposal gemaakt en dat is heel goed overdacht en zou ik graag willen steunen. De totale kosten voor het maken van een goed watersysteem komen op Rp.23.485.000( 1000 Euro is ongeveer Rp. 15.000.000 met de huidige koers). Dit geld heb ik niet in de kas en zeker niet omdat nu de schoolkosten ook weer gaan toenemen. Mocht iemand bereid zijn dit project mee te ondersteunen dan zou dat geweldig zijn! Bij overmaking van het geld graag er bij vermelden: “voor het weefproject”  dan weet ik hoeveel er binnen komt en wanneer we kunnen starten. De proposal is in het Indonesisch dus dat heeft geen zin om die bij te voegen  maar onderstaand zal ik foto’s plaatsen van  de activiteiten voor een eerste indruk.

Het zou geweldig zijn als we Pringgasela kunnen blijven steunen, de mensen zijn het dubbel en dwars waard! Ze werken hard en proberen zo min mogelijk geld uit te geven door zelf ook veel gratis te doen met elkaar! En zoals velen van jullie ook weten, ken ik Erwin en zijn vrouw al bijna 30 jaar en hoor inmiddels bij de familie. Hopelijk gaat dit lukken! Alvast hartelijk dank!

Vandaag begint de lente in Nederland….de beperkingen zijn er zo goed als af, meer mogelijkheden en nieuwe kansen! Laten we allen in goede gezondheid blijven en deze kansen volop benutten en weer lekker gaan genieten! Hartelijk dank weer voor alle financiële, materiële en ook mentale steun, mede namens degenen die geholpen zijn.


Vriendelijke groet, namens Yayasan Bale Tereng,

Wat vond je van dit bericht?

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen beoordeling. Wees de eerste!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste berichten

Meer van ons weblog