Hoe het Balinese dorpsleven behouden blijft.

door | 25 mei 2020 | Bali, Gastblog | 4 reacties

Auteur: Pauly Ossenblok
Ik heb het geluk gehad dat ik altijd heb kunnen werken binnen mijn vakgebied, de medische fysica, met de focus op 'brain imaging'. Daarnaast reis ik graag en veel, vooral in Indonesië. Bij mijn reizen door Indonesië kwam ik in aanraking met de meest uiteenlopende projecten. Veelal kleinschalige initiatieven om samen met de lokale bevolking de wereld een beetje beter te maken. Mijn verslag hiervan op deze website past goed bij "Bale Tereng", een organisatie die gericht is om op lokaal niveau, daar waar het nodig is, hulp te verlenen.

Iedereen die Bali ooit heeft bezocht, kent Ubud. Ubud met zijn lokale markten, tempelcomplexen en het beroemde Monkey Forest is een trekpleister voor toeristen. Als je het drukke verkeer in dit centrale deel van Bali en het massatoerisme achter je laat en kennis wilt maken met het authentieke Balinese dorpsleven, kies dan voor het centrale berggebied van Bali. Hier ligt het natuurreservaat Batukaru. Het is één van de laatste ongerepte tropische regenwouden van Bali, met een uitbundige flora en diverse fauna. In dit gebied, aan de voet van Gunung Batukaru ligt het dorp Banjar Anyar (Desa Sangketan). De bewoners van dit dorp zijn het er over eens: zij willen niet dat hun dorp, zoals Ubud, onder de voet gelopen wordt door drommen toeristen.

De bewoners van het dorp Banjar Anyar zijn dankzij de vruchtbare grond op de hellingen van Gunung Batukaru volledig zelfvoorzienend. Toch dreigen de jongere generaties het dorp te verlaten, op zoek naar werk, in de stad, en vaak ook buiten Indonesië. Om jongeren te behouden voor het dorp worden lokale projecten ontwikkeld. Het belangrijkste project is Batukaru Mountain Farmstay. Batukaru Farmstay biedt bungalows aan gasten die op zoek zijn naar de rust van het platteland en de authenticiteit van het Balinese dorpsleven. Dorpelingen investeren in de bouw van de bamboe bungalows en delen de winst, waardoor het toerisme in eigen hand blijft in plaats van het aan buitenlanders over te laten.

De bungalows, meestal met een geweldig uitzicht over de vallei, zijn verspreid over het hele gebied waar de dorpelingen hun land hebben. Je bent hierdoor niet alleen gast, maar ook een naaste buur van de bewoners, wat betekent dat je wordt opgenomen in het dorpsleven. Iedereen is bereid om je uitleg te geven over de gewassen die ze verbouwen op hun land. Er wordt voornamelijk koffie verbouwd, maar ook cacao, bananen en andere fruitsoorten, terwijl de dorpelingen bij het koken en als medicijn dankbaar gebruik maken van de kruiden die de natuur te bieden heeft. Neem een kijkje op het erf van een van de buren.

Batukaru Farmstay heeft momenteel  vijftien jongeren uit het dorp in dienst. Zij houden, samen met Simon, de host, de boel draaiende en serveren driemaal per dag een maaltijd (room service), biologisch en geteeld door de lokale boeren. Voor transport geldt hetzelfde als voor de bungalows, het is een gezamenlijke onderneming. De dorpsbewoner die een auto heeft en tijd om de gasten van- en naar de luchthaven in Denpasar te brengen  of naar de vele bezienswaardigheden in centraal-Bali, zoals de beroemde Jatiluwih-rijstterrassen, staat klaar om je te vervoeren.

Batukaru Mountain Farmstay is misschien niet het bezit van alle dorpelingen, maar kan zeker rekenen op support van alle bewoners, wat betekent dat ze vriendelijk en gastvrij zijn. Ik werd zelfs uitgenodigd om aanwezig te zijn bij hun traditionele Balinese hindoe-ceremonie, op oudejaarsavond in de hoofdtempel van het dorp. Bij de ingang een muzikaal welkom door de mannelijke dorpsbewoners, terwijl de vrouwen bloemen en voedsel brengen als offergave aan de goden.

Wat vond je van dit bericht?

Gemiddelde beoordeling 5 / 5. Aantal stemmen: 2

Nog geen beoordeling. Wees de eerste!

4 Reacties

 1. Ron Linders

  Mooi Pauly! Ubud was voor ons één van de redenen om Bali snel te verlaten. Natuurlijk hebben we meer gezien van het eiland maar vaak wel dé toeristische trekpleisters. Maar na het lezen van dit bericht is toch helder dat Bali méér is als Ubud en massatoerisme. Hopelijk blijft het nog heel lang zo en houden de locals vinger aan de pols!

  Antwoord
 2. Jantine

  Mooi Paully bedankt voor het dlen!

  Antwoord
 3. Sunita B

  Prachtig Pauly! Wij hebben toevallig geboekt voor eind oktober om naar Bali te gaan (hopelijk kan het doorgaan). Ik kijk er naar uit om de toeristische plekken te vermijden!

  Antwoord
 4. Wilma Verheij

  Leuk om te lezen en te zien, goede informatie en ik zou er zo naar toe willen.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste berichten

Meer van ons weblog