Bezoek KNO team

door | 17 okt 2015 | Medisch | 0 Reacties

Auteur: Ron Linders
Mijn naam is Ron Linders en ben getrouwd met Ike. Ik ben de webdesigner van deze website en als zodanig erg betrokken bij het werk van mijn vrouw Ike en haar ondersteuning aan Yayasan Bale Tereng. Vele malen hebben wij Lombok bezocht maar om gezondheidsredenen kunnen wij het eiland helaas niet meer bezoeken.

download (1)Dinsdag 13 oktober kwamen Auke Van Mierlo en Koen Goorman aan. De grote zorg was of de grote aluminiumkist van collega kaakchirurg Roland wel goed mee zou komen vanwege zijn vorm maar met name zijn inhoud; 2 dozen met verdovingen zouden best voor wat ophef, problemen of arrestaties kunnen zorgen en ook kaakchirurgisch instrumentarium is niet de standaard aan boord van een vliegtuig. Met een grote smile kwamen beiden door de schuifdeuren: niets aan de hand. Ook de fles met acryl voor oorstukjes van Conny Polleunis was heelhuids meegekomen. Direct naar de SLB-school terug om de spullen af te geven zodat Holisudin Udin aan de slag kon en Auke en Koen ‘de winkel’ alvast konden zien waar dan woensdag het werk voor hen zou beginnen.

De aanwezige teams deden hun dagelijkse ding waar geen extreme highlights waren behoudens de terugkomst van de ouders met kindje dat de dag ervoor een neusamandel verwijdering had gehad. Wij hadden deze ingreep betaald. Ze hoefden van mij helemaal niet langs te komen maar ze wilden zo graag hun dankbaarheid tonen. Toon van Baars en ik werden door de vader stevig omhelst. Dat gebeurt in Nederland niet. Maar ja, 4 mln Rupiah krijgen is zo iets als een cadeautje van 4 maandsalarissen. Ik denk dat ik iemand dan ook omhels.

download (2)Woensdag 14 oktober was het alhier Islamitisch nieuwjaar (Muharram, afhankelijk van de eerste sikkel van nieuwe maan; nu het jaar 1437. Met onze logica dachten wij dat dan niemand naar de school wil de komen omdat het een vrije dag is. Niets was minder waar. Volle bak voor Auke, Koen, Aditya Pranata en Marie-José die een perfect lopende poli hadden gecreëerd en een hoop mensen van hun rotte kiezen hebben verlost. Ook Elke Devocht en Gerd hadden geen moment rust met alle mensen die voor hun hoorapparaat kwamen.
Bij KNO waren de rollen van verwijzing naar de locale KNO-arts een beetje omgedraaid. Een verwijzing voor een jongetje met hele grote amandelen van wie de moeder de opname in het privé ziekenhuis niet kon betalen. Die moesten maar even naar de SLB-school gaan en aan de Nederlanders geld vragen. Veel heen en weer gemail tussen de verwijzer en ons dat in het andere ziekenhuis de kosten lager ligger en wij alleen betalen voor de mensen die het überhaupt niet kunnen betalen. Gelukkig begreep de verwijzer dat.
Een andere verwijzing voor een kind dat hij doof vond en of wij nog eens spelaudiometrie konden doen. Helaas voor patient en de dokter zag ik vocht achter het trommelvlies en hebben we het mannetje onverrichter zake terug gestuurd.

Toon en Yantin Buijs zijn voor een Downkindje van de school wat op dinsdag geopereerd was in het ziekenhuis de rekening gaan betalen en ook meteen op ziekenbezoek gegaan. De moeder kon dat zeer waarderen en meteen konden zij een blik werpen oude zorg en properheid van het ziekenhuis. Het viel ze niet tegen.
’s Middags ging het tanden team naar de praktijk van dr Farida, een locale orthodontiste die haar praktijk beschikbaar stelt voor moeilijkere ingrepen. Het KNO team ging eerder naar het hotel.

download (3)Donderdag 15 oktober stond in het teken van onderwijs. Vroeger opstaan en eerder weg met Tariq, onze trouwe driver, om naar de Universiteit van Mataram te gaan voor 2 uur college. We weten nog altijd niet hoeveelste jaars studenten er waren maar net als vorig jaar viel het kennisniveau niet tegen. Om die reden had ik mijn onderwerp wat pittiger gemaakt dan vorig jaar toen ik een dwarsdoorsnede van de KNO heb doorgenomen, nu heb ik mij beperkt tot problemen van de kinderluchtweg, een college dat ik meestal houd voor artsen en verpleegkundigen van andere vakken. Ze vonden het moeilijk aan hun reacties te zien maar deden goed mee. De studenten zijn hier geen interactieve colleges gewend en dat ze gestimuleerd worden hun eigen vragen te beantwoorden. Dat leidt tot een hoop gegiechel.
Elke heeft daarna een college over audiologie en wat oorheelkunde gegeven. Ook dat viel goed in de smaak.

Net als vorig jaar kwam er een hotemetoot binnen met veel bombarie die vervolgens alleen met zijn smartphone bezig was (inclusief geluid). De studenten lijken dat normaal te vinden. Het bleek een man te zijn die verantwoordelijk is voor de uitnodiging van buitenlandse sprekers. Achteraf dus een goed contact om in de toekomst onze permis geregeld te krijgen.

Na het college terug naar de school voor de laatste controles en hoortoestellen waarna we (met name Elke) een workshop audiologie voor de docenten gaven. Ze waren zeer enthousiast al verbaasde het ons wel dat docenten van dove kinderen zo weinig ervan weten.

’s Avonds hebben we het einde van de werkzaamheden van het KNO team in een prachtig restaurant afgesloten.
Vandaag met ons allen naar Gili Meno, het begin van de vacantie voor het KNO team welverdiende rustdag voor Marie-José en een acclimatiseerdag voor Auke en Koen. Vanavond eten we nog met Nadja Madeleine Groelly van SternfürLombok Tanah Bintang vanwege de eerdere fijne samenwerking.

Morgen vertrekken Toon en ik voor 1 week naar Java en Gerd en Elke voor hun huwelijksreis 2 weken naar Bali.

Samenvatting van 2 weken hulp:

  • 261 KNO patiënten
  • 92 keer audiometrie
  • 30 hoortoestellen op 25 patiënten
  • 2 operaties onder narcose
  • 1 operatie onder locale anaesthesie
  • De getallen van het tandenteam volgen na volgende week.

Het was ons weer een voorrecht dit te mogen doen.


Wat vond je van dit bericht?

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen beoordeling. Wees de eerste!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste berichten

Meer van ons weblog