24-25 aug – Hulp aan Ampenan en Pringgasela

door | 26 aug 2018 | Aardbevingen 2018 | 0 Reacties

Auteur: Ron Linders
Mijn naam is Ron Linders en ben getrouwd met Ike. Ik ben de webdesigner van deze website en als zodanig erg betrokken bij het werk van mijn vrouw Ike en haar ondersteuning aan Yayasan Bale Tereng. Vele malen hebben wij Lombok bezocht maar om gezondheidsredenen kunnen wij het eiland helaas niet meer bezoeken.
Donderdag 24 augustus.
 
De jongens gaan in Pringgasela de tenten opzetten en de Posko verder inrichten.
Wij gaan met Pak Roni op de motor naar Ampenan om te kijken in Bintaro en Tinggar hoe de situatie daar is en op zoek naar de fam van Andy en Karolin die in Duitsland wonen.
Het is weer een trieste bedoeling al die tenten achter de grote Chinese begraafplaats! En het meest erge is dat het er vreselijk vuil is, overal afval en heel veel plastic!
We vinden de fam al snel en zij zijn allen gezond maar hun huizen hebben behoorlijke beschadigingen en ieder slaapt ook hier in een tent. 
We lopen nog even rond en zien dat er veel beschadigd is en niemand meer in een huis slaapt. We kunnen de fam blij maken met hulp en dan gaan we terug.
 
Vrijdag 25 augustus.
 
Weer op tijd vertrekken we naar Pringgasela met Pak Roni in de auto. Daar aan gekomen zien we dat de tenten staan en tevens een plek waar we de ingeslagen goederen kunnen opslaan. Omdat ieder nu in een tent slaapt wordt er veel gestolen en de mensen lopen dan ook de “ronda” , de wacht, om de beurt gedurende de hele nacht
Alle spullen gaan weer op de pick up truck en we vertrekken naar Labuhan Pandan om zoals beloofd, de spullen te brengen
We stoppen eerst bij Batu yang en daarna naar Mandar, een vissersdorp waar we eerst rond lopen. De schade is heel erg groot!! De meeste hier hadden een huis op palen en die zijn bijna allemaal verwoest. Ook andere huizen en gebouwen hebben grote schade en er slaapt niemand meer in dit dorp.  Het is heel gek en stil zo dichtbij de zee , helemaal geen vissers te zien, een paar mensen en.alleen verwoestingen!! De inwoners zijn allemaal de heuvel op gegaan en slapen daar in tenten. 
 
We gaan verder naar Ibuborok en dan stoppen we onderweg aan de kant van de weg om ons pakketje eten te nuttigen en even te rusten. Het is stil ieder heeft zo zijn eigen gedachten en na een half uurtje stel ik voor verder te gaan. Dan Komt Erwin uit de hoek: “uit met de pret!!” en hoe hij dat uitspreekt ik lach helemaal in een deuk. De anderen snapten er niets van maar onze lach bleek aanstekelijk dus ieder lachte voluit! Heelijke onlading en we gaan weer…..
Terug en nu naar de mensen  uit Mandar die op de heuvel in padak guar zittten. Weer een rit omhoog door het rulle zand met kuilen en stenen…..maar de tenten zijn al in zicht.
Heel veel kinderen hier ook en ze kunnen van alles gebruiken natuurlijk. Water moet gehaald worden vanuit het dorp dat niet dichtbij is….Ook hier attenderen we de mensen weer op de vuilnis en het plastic en leggen uit wat de gevolgen zijn, ratten en muggen en ziektes en……
We spelen nog even met de kids en oma vindt het ook erg leuk dus die pakt mijn hand en wil ook graag meedoen, geweldig!!!!
We gaan terug en geven onderweg nog goederen af bij de verschillende posko’s . Bij de afslag naar Pringgasela scheiden onze wegen. We hebben afgesproken morgen niet op pad te gaan. eerst alles weer even op een rijtje zetten en kijken wat de belangrijke dingen zijn En…mijn laptop begaf het vanochtend ineens maar lieve Wayan heeft die voor me vanavond nog aan de praat gekregen maar voor hoelang weet hij niet……Ach,. we bekijken het per dag.
 
En dan  nog een leuke anekdote: Erwin vroeg mij hoe schrijf je…hottotten??? hij kwam er niet meer uit maar ik wel ha ha ha ha!!! Hij bedoelde hottentottententententoonstelling!!!!!!!!!!!!!!!!!! leuk onderschrift bij de foto’s!!!! Grapje mag wel toch???!!!     
 
Heel veel dank namens allen hier op Lombok die dit mochten ontvangen, mede door jullie hulp!!!
 
Vriendelijke groet,
 
Jantine.

Wat vond je van dit bericht?

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen beoordeling. Wees de eerste!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste berichten

Meer van ons weblog