16 aug – Hulp aan Penimbung

door | 18 aug 2018 | Aardbevingen 2018 | 0 Reacties

Auteur: Ron Linders
Mijn naam is Ron Linders en ben getrouwd met Ike. Ik ben de webdesigner van deze website en als zodanig erg betrokken bij het werk van mijn vrouw Ike en haar ondersteuning aan Yayasan Bale Tereng. Vele malen hebben wij Lombok bezocht maar om gezondheidsredenen kunnen wij het eiland helaas niet meer bezoeken.

Om 5 uur vanochtend word ik wakker doordat her ineens flink begint te regenen! Mijn gedachten gaan direct uit naar de mensen in de tentenkampen!! Maar aan de andere kant ben ik ook blij want volgens de oude generatie mensen hier is het een heel goed teken als het gaat regenen na een aardbeving want dan wordt de aarde weer schoon gewassen en is dit het teken van het einde, misschien alleen nog een paar kleine naschokjes….Nou daar wil ik ook graag in gaan geloven.

Eerst even tijd voor het versturen en afmaken van het verslag van de aktiviteiten van woensdag en de mail en dan,zoals afgesproken, komt Pak Eng hier naar toe ( die ken ik van het bouwen van de Lumbungs) om naar zijn dorp te gaan in de bergen om daar survey te doen. Wij hadden al gehoord dat het daar ook heel erg is dus waren zo wie zo al van plan daar naar toe te gaan. Ik vind het erg prettig als er altijd iemand uit het dorp zelf of de omgeving bij is die ik ken, zodat je niet als vreemde eend ineens komt binnenlopen.

Penimbung is het eerste dorp waar Eng zelf woont en dat is er ook erg aan toe. Veel mensen in tenten omdat het in hun huis niet meer veilig is of omdat het er niet meer staat. Dan door naar Jeringo en dat is iets hoger in de bergen en daar is het nog erger! Tenslotte brengt Eng ons nog naar Ranjok utara en die mensen hebben bijna niets meer. Gelukkig stroomt daar wel veel water dus kunnen de mensen zich wel wassen . Maar er is een groot tekort aan tentzeil, dekens, rijst en drinkwater, zeep e.d.

We maken nog geen foto’s want willen dat vanmiddag doen als we er met de truck met goederen met het team naar toe gaan . Afspraken gemaakt met de diverse mensen daar zodat we zeker weten dat er hulp van hen ook is om goederen naar de kampen te brengen.

Kontakt opgenomen met Barry en de gegevens doorgegeven. Het plan was om vanmiddag er heen te gaan maar de truck was pas heel laat in de haven van Lombok vannacht dus hebben ze nu echt even rust nodig. Ik stel voor om morgenochtend er naar toe te gaan om de goederen te verdelen.

Dus nu tijd voor de Bank en andere administratieve zaken en ik zie tot mijn grote vreugde dat er weer een groot bedrag gestort is uit Nederland, geweldig!!!!!

Morgen is het 17 augustus, onafhankelijheidsdag en ieder is vrij maar ik neem aan dat er weinig aktiviteiten zullen zijn dit jaar. Hopelijk wel het een en ander voor de kids want die verheugen zich hier altijd enorm op! Wij gaan gewoon door met onze akties en hopen maar dat we niet te veel drukte met verkeersopstoppingen krijgen.

Jullie horen hier dus nog meer over en dan komen er ook weer foto’s bij.

Een andere bijkomstigheid is dat er nu , doordat er zoveel gedoneerd wordt in plastic het weer een giga vuilnisbelt gaat worden bij de tentenkampen met name. Ik heb dit punt onder de aandacht gebracht bij ons team en gevraagd of wij niet gelijk aan educatie kunnen doen nu en te vragen het afval in de lege dozen te doen en dan elke dag maar verbranden……Ben bang dat er anders veel ratten zullen komen en de nodige ziekten gaan uitbreken….. Het team wil hier aan meewerken dus daar ben ik heel erg blij om!!

Wederom hartelijk dank en vriendelijke groet ,

Jantine.

Wat vond je van dit bericht?

Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen beoordeling. Wees de eerste!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste berichten

Meer van ons weblog